Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Pala taikurin kakkua

Aloitin muutama kuukausi sitten kirjoittamaan (O)saammeko jutella – blogia yhdessä muutaman puhevammaisen ihmisen kanssa. Esittelen blogissa väitöskirjatutkimuksestani nousseita havaintoja, joita sitten kirjoittajakaverini kommentoivat omien kokemustensa pohjalta.

Tutkijan maailma itsessään on minulle vielä kohtuu uusi ja vielä uudempaa on ollut tutkimuksesta viestiminen, saatika bloggaaminen. Kaikessa pienuudessani huomasin pohtivani tarjoilenko blogimme tutkijan osuudessani liian yksinkertaista näkemystä, kun nostan esiin yksittäisiä ja sangen yleisiä havaintoja todellisuudessa hyvinkin mikroanalyyttisestä tutkimuksestani.

Onneksi on kirjat. Strellmanin ja Vaattovaaran (2013) toimittama kirja Tieteen yleistajuistaminen auttoi minua oivaltamaan kuinka monenlaiselle lukija- ja kuulijakunnalle tutkijana viestin. Tutkijablogin kirjoittaminen on oikeasti vain yksi pala tutkimusviestinnän suuresta kakusta.

Tarjoilen väitöskirjakakustani erimuotoisia ja -kokoisia palasia jokaisen syöjän jaksamisen mukaan, sillä eihän kukaan halua tai edes pysty syömään koko kakkua kerralla. Lohkaisen paloja tiedeyhteisölle, kollegoille, eri alojen asiantuntijoille, kokemusasiantuntijoille, mutta myös kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Taikuri minusta tulee siinä kohtaa, kun suunnittelen jokaisen kakkupalan sen syöjän ominaisuuksien mukaan. Kakkutaikina on kaikille sama; kuohkea ja laadukas, mutta täytteet, kerrosten määrän ja koristeiden yksityiskohtaisuuden valitsen tarkasti, tutkijan tunteella ja taidolla.

Yksikään kakkupaloista ei synny  pelkällä taikasauvan heilautuksella, vaan ne vaativat oman aikansa, työvälineiden teroittamista ja tekniikan hiomista.  Onneksi on  näitä kursseja ja kirjoittajakavereita.

Kuvat: Kobby Mendez, Annie Spratt

Advertisement

4 vastausta artikkeliin “Pala taikurin kakkua

 1. Erinomaisesti kirjoitettu teksti tärkeällä viestillä!
  Mielestäni huomiosi siitä, että blogipostaukset oikeastaan nimenomaan auttavat tutkijaa tiedeviestinnässä niiden tarjotessa mahdollisuuden pienempien palasten käsittelyyn kerrallaan, on loistava näkökulma.

  Huomaan usein miettiväni miten rajaisin tekstini eri formaateissa mahdollisimman mielekkäästi kuitenkin niin, että tulee sanottua jotain merkityksellistä. Ajatus blogipostauksista kakkupaloina varmasti auttaa tässä: postauksien muodostaessa suuremman kokonaisuuden on sopivien palojen pilkkominen omiin postauksiinsa luonteva lähtökohta.
  Kiitos tekstistäsi ja tsemppiä (O)saammeko jutella – blogin kanssa!

  Tykkää

 2. ”Pala taikurin kakkua” -tekstiä oli ilo lukea! Hyvin kirjoitettu ja erittäin selkeä kokonaisuus, joka herätti miettimään sitä, mitä lopulta on oleellista sanoa kirjoituksissaan. Monesti asiaa on paljon ja tilaa rajatusti, jolloin punainen lanka voi helposti hukkua matkan varrella. Yhteiskunnallisen vaikuttamisen näkökulmasta meidän kaikkien pitäisi varmaan opetella leipomaan kakkumme niin, että sen jokaisessa palassa on sattumia.

  Tykkää

 3. Mainio aloitus sinulla blogikirjoittamisen saralla. Varmasti tällä tekstillä saat lisää kiinnostuneita lukijoita myös omaan blogiisi. Blogisi vaikuttaakin jo nyt toimivan aktiivisesti ja kohtauspaikkana niin puhevammaisuuden tutkijoille kuin sitä tutkivillekin. Tsemppiä jatkossakin ja hyvää syksyä!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: